Zakelijk tekenen

Zakelijk tekenen

Visualiseren met als doel 'duidelijk communiceren'

Waarom zou je gebruik maken van visualiseren denk je nu misschien? Schetsen helpt om niet in woorden te blijven hangen maar concreet te worden. Bovendien zijn tekeningen een universele taal dus heb je minder miscommunicatie dan met woorden. Nog een feitje…It sticks better: de linker en rechterhelft van je brein werken samen. En het is gewoon leuker!

Procestekenen

Tijdens conferenties, workshops, vergaderingen en brainstorms kan ik live een visuele recording maken in beeld en tekst. Ook wel Scribing, Visueel Notuleren of Graphic Recording genoemd.

Ik luister, filter en visualiseer dat wat belangrijk is voor het idee, gesprek of presentatie. Ik teken tijdens dit soort sessies met dikke markers direct op papier. Of mijn digitale tekeningen worden geprojecteerd.  Hoe dan ook ontstaat er direct beeld. Zichtbaar voor alle aanwezigen. En achteraf zorg ik dat de je naast de originele tekeningen ook een digitale variant krijgt voor nieuwsbrieven, website etc…

  • Soms visualiseer ik één grote plaat, ofwel een “Graphic Recording“. Andere keren maak ik “Visuele Notulen” of “Brainstormschetsen” op kleinere vellen om apart de ideeën te vangen.
  • Ik kan ‘een fly on the wall’ zijn zoals bijvoorbeeld bij conferenties. Of ik stel vragen en meng ik mij in het gesprek, om een idee op een pakkende manier te visualiseren.
  • De nadruk kan vooral liggen op ondersteuning in het proces, of op verslaglegging.

Visueel Verhaal

Je verhaal online of in print vertellen, een presentatie geven, een proces of idee uitleggen, verslaglegging… Je verhaal komt een stuk beter aan bij je luisteraar als je verhaal op een visuele manier verteld…Afhankelijk van het doel wat je wil bereiken maak ik één visualisatie (een praatplaat) of losse illustraties (zoals storyboards) die delen van je verhaal ondersteunen.

 

Om samen met je tot de juiste beeldtaal te komen plan ik verschillende fases in:

  • Tijdens een kick-off vertel je mij wat je verhaal is, stel ik vragen en zet wat eerste ideeën op papier.
  • Vervolgens ga ik aan de slag met schetsen en concepten om dit met je te delen en te bespreken.
  • De echte visualisatie werk ik dan digitaal uit.

Video

In sommige gevallen wil je een verhaal het liefst vertellen met bewegend beeld, ook wel een explanimation! Video’s die ontstaan met tekeningen staan bekend als ‘videoscribing’ of ‘white-board animations’.

Videoscribing wordt meestal digitaal getekend en er wordt al dan niet een statische hand bijgeplakt om het zogenaamd een live gevoel te geven. Raar in mijn beleving, want zo wordt het een cimic ipv het doel voor ogen te houden. Mijn stijl is net even anders. Ik maak gebruik van ‘stopmotion’ en wissel het tekenen in beeld af met het verschuiven van beelden. Eigenlijk alles om de timing zo goed mogelijk te hebben bij het verhaal.

  • Alles draait in eerste instantie immers om een goed logisch verhaal (de voice over tekst).
  • Als dit verhaal kort, bondig en duidelijk is maak ik een storyboard om af te stemmen hoe dit verhaal visueel te vertellen.
  • Daarna ga ik aan de slag met het tekenen en filmen voor het eindproduct
  • Ik werk hierbij samen met filmmaker Eelke Dekker die een scherp gevoel heeft voor verhaal en timing en het geheel goed weet te editen en van muziek te voorzien.

https://vimeo.com/170538381

<adata-fancybox-type=”iframe”class=”fancybox”
href=”//player.vimeo.com/video/170538381?title=0&amp;byline=0&amp;por
trait=0&amp;color=e5493a”>YourText</a>

https://vimeo.com/170538381

Workshop Zakelijk Tekenen

Willen jij en jouw team meer leren over visualisatie en visueel denken?  Zijn jullie geen geboren tekenaars, maar lijkt het jullie wel heel leuk om te doen? Hebben jullie zin in een creatieve dag vol inspiratie en food for thought? Probeer dan de Visual Thinking workshop eens! Het gaat niet om mooi tekenen, maar tekenen inzetten als vorm van communicatie.

Tijdens deze workshop gaan jullie leren hoe jullie moeten visualiseren. Tegenwoordig krijgen bedrijven dagelijks te maken met grote hoeveelheden informatie die bijna niet verwerkt kan worden. Door de belangrijkste informatie te visualiseren, kan de informatie sneller worden verwerkt en kan er worden ingespeeld op het creatieve vermogen van jullie team. Door informatie op een creatieve wijze aan anderen te presenteren, zullen zij langer geboeid blijven en zullen jullie niet alleen hun hoofden, maar ook hun gevoel aanspreken. Het is dus niet alleen effectief, maar ook nog eens efficiënt en – niet te vergeten – heel leuk! Ook zorgt het ervoor dat er verschillende perspectieven naar voren komen: de één visualiseert op een compleet andere manier dan de ander, wat verschillende invalshoeken voor hetzelfde onderwerp kan opleveren. Een super toffe creative brainstorm dus!

Deze workshops geef ik samen met Mandy Schild. Ik verzorg het tekenen, zij heeft veel ervaring met het geven van trainingen en is gespecialiseerd in het maken van presentaties, ook het vertellen van je verhaal op een visuele manier.

“Ik werk graag met kleur, maar wel een beperkte set. Tekeningen en tekst gaan hand in hand. Door de snelle lijnvoering en de kleuren heeft mijn werk een grafische-comic-stijl met een vrolijke, lichte noot. Het beste kan je dat natuurlijk zelf beoordelen, dus bekijk vooral mijn instagram voor recent werk!”

Contact

Visuele hulp nodig bij een evenement of workshop? Ik bespreek graag wat ik voor je kan betekenen.

contact@pascallekarthaus.nl
Delft

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!